Zondag, het WK!

Regen. Dat hadden we niet besteld, maar dat mag de pret zeker niet drukken. In de ontbijtzaal heerst een sfeertje van “vandaag gaat het gebeuren”. En dat is ook zo! Na het ontbijt is het weer passen en meten met alles busjes, zodat iedereen op tijd voor het Olympisch Stadion wordt afgezet. Dan de opening, ondanks de paraplus een happening. Alle teams worden gepresenteerd op het podium en van ieder land wordt het volkslied gespeeld.

Het eerste fluitsignaal. De wedstrijden beginnen. Zelf kijk ik naar Nederland, de jongens uit Rotterdam die gisteren nog met het Nederlands Kampioenschap op zak, naar het hotel kwamen. De wedstrijd begint, Nederland trapt af onder toeziend oog van Johan Cruijff. Nou begon hij ooit een finale met overmacht, in 1974 en toen stond het 1-0 voor Nederland voordat iedereen wakker was. Deze Rotterdamse jongens lieten zien dat het nog sneller kan. De aftrap, de bal wordt terug gelegd en één van de topspelers schiet van enorm afstand op de Spaanse keeper. Die keert de bal, maar in de rebound is hij kansloos. Na nog geen 3 seconden is het 1-0. Een droomstart van het WK.

De zon breekt snel door en het wordt heet op de velden. Alle wedstrijden zijn stuk voor stuk fantastisch. Prachtige doelpunten, veel fair-play, af en toe een traan.

Na een spannend toernooi blijken de Nederlandse teams ook vandaag zeer succesvol. De meisjes plaatsen zich voor de finale tegen het sterke Spaanse team. De jongens plaatsen zich ook voor de finale, waar de Europees Kampioen Denemarken de tegenstander is.

De meisjes komen twee keer op voorsprong, maar twee keer komt Spanje terug. Vooral de gelijkmaker was een ‘wereldgoal’. Penalty’s moeten uitmaken wie Wereldkampioen wordt. En dat blijkt na een spannende strijd Spanje te zijn. Helaas voor Nederland verliezen we weer een finale van Spanje.

De jongens hebben een hele sterke Deense tegenstander. Voor de wedstrijd nemen ze samen plaats op de tribune en worden nog geïnterviewd. De Deense jongens zijn allemaal een stuk groter dan de Nederlanders dus tactiek en techniek, maar ook snelheid moeten het verschil maken. Dat blijkt net iets teveel gevraagd. De Denen zijn beresterk en winnen de finale van Nederland.

De huldiging op het podium van alle teams is één groot feest. De wereldbekers zelf zijn zeer bijzonder, deze zijn namelijk vandaag geprint met een 3D printer. De eerste geprinte wereldbekers dus! Naast de cups is er natuurlijk de Respect award die verdiend wordt door de meiden van Israël en de jongens van Brazilië.

Als alle prijzen zijn uitgereikt wordt er met alles teams samen naar de wedstrijd Ajax-Ajax Capetown gekeken in het stadion. Even een moment van rust. Tijdens de pauze worden alle teams nog één maal gehuldigd en vertrekt iedereen in drie rondvaartboten voor een tocht door de grachten.

En dat dit een memorabele tocht is geworden zal iedereen die aanwezig was bevestigen. Er werd gedanst, gezongen, gesprongen en dat iedere keer opnieuw. Bij één van de bruggen stond een groep vrijwilligers, samen met mensen van de foundation en Johan Cruijff alle spelers luid toe te juichen met vlaggen en spandoeken. Onderweg was het één groot feest. Met volle terrasjes en bruggen was het een happening. Halverwege werden er pizza’s aan boord gebracht, dus ook het avondeten was een feest op zich: pizza op een boot in de grachten van Amsterdam met een zonnetje en zo’n 25 graden.

Holland is echt mooi!

Om af te sluiten twee voorbeelden waaruit blijkt dat het echte doel van dit WK op een prachtige manier bereikt is. Het doel van de Cruyff Foundation was niet alleen om een mooi en sportief WK neer te zetten, maar om de kinderen kennis te laten maken met andere culturen. Respect gaat veel verder dan de handdruk op het voetbalveld.

Er waren vandaag twee momenten waaruit blijkt dat deze missie meer dan geslaagd is. Bij het vertrek van de rondvaartboten was er sprake van een klein soort afscheid. Een van de Israëlische meisjes vond een Spaanse jongen wel erg leuk. Haar hele team wist Carlos aan de oever toe te zingen en juichen dat er iemand “in love” was met hem.

Een ander moment was kort na de prijsuitreiking. De begeleiders van het Nederlandse team, dat bestaat uit bijna allemaal jongens van Marokkaanse afkomst, zocht het Israëlische team op, omdat ze erg graag een foto wilden maken van alle jongens en meiden van deze twee teams door elkaar. Sort verbroederd, de kinderen hebben totaal geen gevoel bij de spanningen die er tussen deze twee culturen leeft. De kinderen lachen, ondanks de zojuist verloren finale, en hebben samen meer dan de grootste lol. Een hele mooie actie, waarvan de begeleiders ook zeiden “Dee foto en dit verhaal gebruiken we thuis ook om aan iedereen te laten zien wat voor feest wij samen hebben gemaakt!”.

Deze dagen hebben niet alleen op alle spelers en speelsters diepe indruk gemaakt, ook alle werknemers en alle vrijwilligers van de Johan Cruyff Foundation zullen deze dagen als één van de meest bijzondere uit hun leven herinneren.

*foto’s volgen later*

 

4 gedachten over “Zondag, het WK!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s