Zaterdag

AZaterdag 7-6 “De eerste kennismaking met 6vs6 in Amsterdam”

Een ontbijtzaal vol, er wordt gevoetbald, de tafeltennistafel draait alweer volop mee: een nieuwe dag voor alle kinderen is begonnen.

Het vervoer naar het Olympisch Stadion vanaf het hotel is even passen en meten maar alle kinderen zijn op tijd op de locatie. Dit tijdstip is een stuk aangenamer sturen dan vrijdagmiddag, hartje Amsterdam. Op het plein voor het stadion heerst al een gezellig sfeertje. Geef de kinderen een bal en (kunst)gras en “the heat is on”.

Voordat er echt gevoetbald wordt, wachten er echter andere zaken: een zestal workshops gefaciliteerd door medewerkers van Bl1nk voor alle kinderen. Er worden zo’n 15 teams gevormd die bestaan uit meerdere nationaliteiten. Volgens een strak schema is iedereen ingedeeld om alle workshops te gaan doen.

De Marshmallow Challenge.
Een moment van rust, concentratie en teamwork. De kinderen moeten door middel van ongekookte spagetti, touw en plakband een marshmallow zo hoog mogelijk in de lucht zien te brengen. Gisteren hebben wij samen met de begeleiders deze oefening gedaan en vandaag bleek wat al bekend was: kinderen zijn een stuk creatiever!

Judo.
Onder de fantastische leiding van Bastiaan Ruitenga maken de kinderen kennis met judo. Bastiaan is een judoka met een even ontroerend als indrukwekkend levensverhaal. Hier lees je meer over hem en Bl1nk.

Het ballonnenspel.
In het kantoor van de Johan Cruyff Founation, in het Olympisch Stadion, is een kamer gevuld met ballonnen. De kinderen gaan één voor één de kamer in en moeten één ballon uitzoeken met een kaartje erin. Dit kaartje moet uit de ballon (Knal!!) en toont een afbeelding over één van de deelnemende landen. De kinderen moeten samen vaststellen welk land dat is. In totaal zijn er per team 14 (uiteraard 14…) ballonnen met een kaartje te vinden tussen de honderden lege ballonnen!

Dans.
Een workshop waarvan ik persoonlijk dacht: dat vinden de meeste kinderen, vooral de jongens, vast niet zo leuk. Maar bij de eerste tonen van de muziek blijkt niets minder waar. Het was misschien, samen met de judo, wel het meest spectaculaire onderdeel. Alle kinderen studeerden samen met twee professionals (van oa Hollands got tallent) zeer enthousiast een dans in met volop beweging! Voor de finale van het NK 6vs6 wordt de dans voor een groot en enthousiast publiek opgevoerd. Top!

Rolstoelbasketbal.
Op het Cruyff Court maken de kinderen kennis met deze sport. En al heel snel blijkt dat dit zeker niet eenvoudig is. Rollen, kijken, draaien, teamspelers zoeken en uiteindelijk nog moeten scoren ook. Een echte uitdaging maar met bijzonder veel fun.

Human knot.
Het spel waar ik de kinderen enthousiast voor moest zien te krijgen. Samen een knoop vormen en die ontrafelen. Ook hier geen enkel probleem. Alle kinderen zijn enthousiast en zoeken contact, werken samen, zijn totaal niet bang om kinderen die ze niet verstaan uit te dagen of te helpen om de puzzel op te lossen. De kinderen vormen een cirkel en iedereen in de cirkel pakt in het midden de hand van een ander kind die niet direct naast hem of haar staat. En dat geldt voor beide handen. Een echte human knot is gevormd. Zonder loslaten maar met bukken, klimmen, draaien kan er bijna altijd een cirkel gevormd worden waarbij iedereen hand in hand staat zonder kruispunten. Dit is voor de kinderen beslist een uitdaging. Jongens, meiden door elkaar, hand in hand en erg close. Bijna alle teams wisten de knoop te ontrafelen. Zowel met als zonder communiceren (dus in stilte).

Na de workshops was het tijd voor enkele oefenwedstrijden tegen Nederlandse teams die op het voorterrein ondertussen het NK 6vs6 aan het spelen waren. We zouden het haast vergeten: er wordt ook gevoetbald.

De wedstrijden verlopen perfect: sportief, met veel aandacht voor de kennismaking met de andere landen.

Dan is het tijd voor de spannende ontknoping van de dag: de finales jongens en meisjes 6vs6. Eerst wordt er met penalty schieten nog een mooie prijs gewonnen door een Friese deelneemster. Omdat ze de hoogste score behaalde (drie keer het maximum van 1500 punten!) beet iedere andere deelnemer zijn of haar tanden er op stuk. Een trip naar Barcelona voor haar en haar familie gaat mee naar Heerenveen.

De finales
In de strijd tussen de meisjes was de spanning van het spel af te lezen. En er stond veel op het spel: niet alleen het NK maar ook een ticket voor het WK morgen. Inclusief twee nachten in een hotel in Amsterdam. De strijd is spannend maar uiteindelijk blijkt Rotterdam de sterkste (2-0).
Bij de jongens was ook Rotterdam van de partij tegen Zevenaar. Hier was het nog spannender. Na twee keer de leiding te hebben genomen zag Rotterdam toch twee keer Zevenaar langszij komen. Uiteindelijk moesten penalty’s de beslissing brengen. Ook dat leide niet meteen tot een winnaar, dus moesten er meerdere penalty’s om en om genomen worden. Helaas voor Zevenaar hadden zij de zenuwen iets minder onder controle en ging ook hier de prijs naar Rotterdam. Het verdriet was groot, de blijdschap eveneens.
In Hengelo waren wij bij de halve finales waar Heerenveen bij zowel de jongens als meisjes de Respect awards wonnen. En vandaag was het een herhaling: ook hier wonnen zowel de jongens als meisjes uit Heerenveen de Respect award. Een prachtige prestatie van twee hele leuke teams, waar Heerenveen trots op mag zijn.

Na de huldiging, de beker uitreiking door Johan Cruyff en Carole Thate en het hartelijke ontvangst met een echte erehaag door alle internationale teams voor de Nederlandse kampioenen werd er gegeten en trok de stoet weer naar het hotel.

Moe, dat bleek het thema in het hotel te zijn. Er waren dan ook weinig kinderen nog actief in de voor hen ingerichte ruimten. De kinderen uit Rotterdam konden inchecken en genieten van de mooie kamers en de uitermate coole (“Dit is de hemel, man!”) badkamers. De bedden, die zijn waarschijnlijk door alle kinderen direct in gebruik genomen. Voldaan en moe. Morgen is de dag waar het voor de meeste kinderen allemaal om draait: de wereldtitel Cruyff Courts 6vs6!

Nu … slapen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s