Maandag, het vertrek

IMG_1011We weten het natuurlijk allemaal, er komt een moment van afscheid. En vandaag is dat zover. Het Engelse team gaat vandaag alweer naar school en is dus gisteren vertrokken. Vanmorgen heel erg vroeg, vertrokken de Spaanse jongens al (hulde aan Sander de chauffeur!). Maar voordat we met de andere kinderen over afscheid denken, brengen we eerst een bezoek aan de Amsterdam Arena, waar we dagelijks al meerdere keren langs reden en sommige kinderen vanuit hun hotelkamer op uit keken.

Het bezoek aan de Arena bestaat uit een rondleiding door het stadion en het bekijken van een film. Helaas voor de eerste groep alleen in het Nederlands, dus het zal niet zo heel duidelijk zijn dat de dakgoot van de Arena groot genoeg is om in te kanoën als het regent. Dit drukt echter de pret niet en alle kinderen, maar zeker ook de ouders nemen ruimschoots de tijd om veel foto’s te maken maar ook om alle foto’s van de grootse momenten en spelers uit de Ajax geschiedenis te bekijken. Ik vermoed dat iedere Deen die bij Ajax heeft gespeeld, wel gespot is. Net als Johan Cruijff zelf, die op iedere teamfoto werd gezocht (en inderdaad, op die van 2013 is hij niet terug te vinden 😉 ).

De rondleiding eindigt in de persruimte. Een echte persconferentie vindt plaats en de aanvoerders van alle teams mogen vragen van coaches beantwoorden. Er zijn een paar prachtige reacties bij, waarbij vooral opvalt dat enerzijds het winnen van een prijs fantastisch wordt gevonden en aan de andere kant dat alle kinderen de ervaring grandioos hebben gevonden. Het leren kennen van zoveel andere kinderen, met zoveel verschillende culturen en vooral ook een verschillend geloof, is een ervaring voor het leven. Deze kinderen geven een hele duidelijke boodschap af: het kan allemaal best eens moeilijk zijn (na een tackle), maar met ene hand en een lach los je de meeste problemen op.

Terug in het hotel breekt er een ogenschijnlijk chaotische fase aan, die toch soepel verloopt. Alle kinderen moeten hun spullen ophalen, net als alle begeleiders en iedereen moet zo snel mogelijk uitchecken, zodat het hotel ook hun de huishoudelijke rondes kan beginnen. Het verloopt perfect en tegen 12:00 vindt in de eet-, speel-, feest- en ceremoniezaal de laatste formaliteit plaats: het afscheid.

Alle teams worden nog een laatste keer in het zonnetje gezet. De kinderen delen cadeautjes uit en krijgen cadeautjes. Jeroen stelt één van de beste vragen van de afgelopen dagen aan de kinderen: “Please stand up, if you made at least one new friend this weekend… !”. Voor niemand kwam het onverwacht, dat of meteen, of direct na de vertaling iedereen ging staan. Onder luid applaus werd duidelijk dat de doelstelling voor dit weekend is gehaald!

Voor de organisatie en alle vrijwilligers is er ook nog een moment of fame: de kinderen bedanken hun voor de fantastische organisatie van dit weekend.

Dan is het moment daar…. Tassen rollen door de gangen, de laatste mailadressen en Facebook accounts worden uitgewisseld en de bussen worden ingeladen. Van alle begeleiders en kinderen wordt persoonlijk afscheid genomen door alle medewerkers en vrijwilligers. De teams vertrekken naar huis met de auto (Denemarken), de busjes (Nederland) of uiteraard het vliegtuig (Spanje, Brazilië, Israël en morgen Maleisië).

Zelf rijden we de Israëlische kinderen naar Schiphol. Daar wordt ineens duidelijk dat dit weekend toch wel erg veel indruk heeft gemaakt. Tranen vloeien in één van de busjes en in mijn busje wil één van de jongens gewoon niet uitstappen. Hij blijft zitten, ook als hij ziet dat alle bagage al op de stoep staat, net als alle andere kinderen en begeleiders. Omdat hij geen geintje lijkt te maken, is het toch aan de coach om even met hem te overleggen, dat er zometeen een vliegtuig op hem wacht. Het lukt, dus de zeer prettige (en gloed nieuwe) busjes kunnen straks zonder kinderen worden ingeleverd bij de verhuurder.

 

2 gedachten over “Maandag, het vertrek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s